Heeft je bedrijf openstaande vacatures die moeilijk of niet ingevuld geraken? Dan is video ter versterking van je employer brand een stap in de goede richting. Waarom? Video heeft in vergelijking met andere crossmediale content een hogere efficiëntie, impact en aantrekkelijkheid. Employer branding in combinatie met video is dus het ideale vertrekpunt voor een sterke rekruteringscampagne.
Wat is employer branding nu precies?
Employer branding gaat over het imago van je bedrijf en omvat alles wat je als bedrijf onderscheidend en interessant maakt voor je huidige en toekomstige medewerkers. Een goede werkgever zijn is niet langer voldoende: het is belangrijk dat zowel je personeel als de buitenwereld dit ook zien, voelen en geloven.
Video als rekruteringspartner
En daar komt video in the picture. Volgens recente cijfers bekijkt bijna 50% van de online gebruikers eerst een video van een product voor ze overgaan tot aankoop. Sterker nog, bijna 70% van de mensen verkiest video boven tekst wanneer ze iets te weten willen komen over een dienst of product. Bij employer branding is dat niet anders: door op een slimme manier gebruik te maken van video kan je als bedrijf jouw concurrentiepositie op de arbeidsmarkt versterken en de juiste profielen aantrekken.
Hoe kan je het best vertellen dat de werksfeer bij jou optimaal is of dat je openstaande vacature een buitenkansje is? Simpel: door het te tonen. Video biedt potentiële kandidaten een unieke kijk achter de schermen zonder dat ze daarvoor uit hun zetel moeten.
Hoe begin je eraan?
Stap 1: bepaal je doel
Wil je je algemeen als werkgever in de markt zetten? Ben je op zoek naar één specifiek profiel en wil je vooral daar op inzetten? Of is het een combinatie van verschillende zaken? Kies op basis daarvan de meest geschikte aanpak.
Zo zijn er verschillende manieren om je employer brand in de markt te zetten: je kunt er voor kiezen om een video te maken over je bedrijf, gericht op de waarden en de cultuur van je organisatie. Deze video kan je gebruiken om je algemene imago als werkgever te versterken.
Maar je kunt met een wervende video bijvoorbeeld ook heel specifiek op één vacature richten. Hiervoor kunnen onder andere testimonials als een effectieve tool ingezet worden tijdens een rekruteringscampagne. Niets zo overtuigend en geruststellend om als werkzoekende de ervaringen van toekomstige collega’s vooraf te kunnen beluisteren.
Als er verschilldende noden zijn, raden wij aan om bepaalde doelstellingen op te splitsen en apart te behandelen. Zo blijft je boodschap te allen tijde helder en to the point.
Stap 2: bepaal je doelgroep
Oké, je weet nu hoeveel en welk(e) type(s) video(‘s) je nodig hebt. Maar wie wil je bereiken? Op welk platform bevindt deze doelgroep zich en wat spreekt deze doelgroep aan? Zeer belangrijk is om de vorm én de inhoud van de boodschap te maken op maat van jouw potentiële werknemers. De kans is ook reël dat je verschillende doelgroepen zal moeten aanspreken. Zijn deze doelgroepen moeilijk te verenigen? Kies dan eventueel voor verschillende content, telkens met een duidelijke target audience in het achterhoofd.
Tip: als je vooral inzet op een aanwervingscampagne via social media, vergeet dan niet dat 85% van de video’s op Facebook en Instagram vooral stil worden bekeken en ongeveer 62% van de surfers mobiele gebruikers zijn. Je boodschap moet in dat geval dus ook zonder geluid duidelijk en aantrekkelijk zijn.
Maar ook op je website blijft video een goed idee, want video houdt 88% van de bezoekers langer op je site.
Stap 3: wees authentiek!
Een goede video is goud waard in je employer branding strategie, op voorwaarde dat er goed is over nagedacht. De allerbelangrijkste tip die we hierbij kunnen geven is: wees jezelf, durf die persoonlijkheid in de video te leggen en uit te spelen als een sterkte. En verlies vooral het doel niet uit het oog: is dat werken aan je algemene imago als werkgever? Die specifieke vacature(s) eindelijk invullen? Of is het een en-enverhaal? Kies in dat geval eventueel voor verschillende types video.
Stap 4: ready for take of
We hopen dat je met deze tips inspiratie hebt opgedaan om ook met video aan de slag te gaan in jouw employer branding campagne. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen?
Of maak je graag een vrijblijvende afspraak om te bekijken hoe we jouw verhaal kunnen omzetten naar een impactvolle video? Neem dan gerust contact op via deze link.
De cijfers uit dit artikel uit studies van volgende bronnen:
Think With Google (2022)
Dalet (2021)
Wyzowl (2022)